Mestská polícia Levice

logo levice

deti-skolaci

Z dôvodu zvýšenia bezpečnosti našich ratolestí bola na niektorých miestach v meste Levice vytvorená „školská zóna“, označená dopravnou značkou IP 26a (začiatok školskej zóny) a IP 26b (koniec školskej zóny). Konkrétne sa jedná o Saratovskú ul., Ul. J. Jesenského a Ul. F. Hečku.

V § 59, zákona č. 8/2009 Z.z. O cestnej premávke sa uvádza :

(1) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci smú používať cestu v celej jej šírke, pričom sa na nich nevzťahuje § 52. Hry detí na ceste sú dovolené len v obytnej zóne.

(3) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne vodič smie jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/h. Pritom je povinný dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmie ohroziť. Ak je to nevyhnutné, vodič je povinný zastaviť vozidlo. V obytnej zóne a pešej zóne je státie vozidiel zakázané, ak dopravnou značkou nie je určené inak. V školskej zóne možno stáť, ak tým nie je obmedzený pohyb chodcov.

(4) V obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne chodci sú povinní umožniť vozidlám jazdu. To platí aj pre deti, ktoré sa hrajú v obytnej zóne.

(5) Ak v tejto hlave nie je ustanovené inak, platia pre premávku v obytnej zóne, pešej zóne a školskej zóne ostatné ustanovenia tohto zákona.

Touto cestou mestská polícia v Leviciach upozorňuje vodičov motorových vozidiel, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky, aby dodržiavali pravidlá cestnej premávky v uvedených školských zónach a venovali zvýšenú pozornosť  zmenám v dopravnom značení. Iba spoločným úsilím môžeme školákom dopriať pocit bezpečia cestou do školy  a tiež bezpečný návrat domov.

[vc_column width=“1/3″ el_position=“first“] [vc_single_image image=“2470″ img_size=“120×120″ img_link_target=“_self“ width=“5/6″ el_position=“first last“] [/vc_column] [vc_column width=“1/3″] [vc_single_image image=“2471″ img_size=“120×120″ img_link_target=“_self“ width=“5/6″ el_position=“first last“] [/vc_column] [vc_column width=“1/3″ el_position=“last“] [/vc_column] [vc_column_text width=“1/3″ el_position=“first“]

Školská zóna
IP 26a

[/vc_column_text] [vc_column_text width=“1/3″ el_position=“last“]

Koniec školskej zóny
IP 26b

[/vc_column_text]

 

Bc. Adámik Miloš, referent preventívno výchovných činností MsP Levice

 

Podobné články

Šikanovanie novodobý problém.

Mestská polícia Levice v rámci boja proti kriminalite sa aj tento školský rok venuje preventívnym opatreniam a riešeniu problémov ohľadom  šikanovania a kyberšikanovania na základných a stredných školách. Cieľom

Čítať viac »

Detská policajná akadémia.

Mestská polícia Levice aj tento školský rok 2023/24 sa zúčastňuje projektu ,,Detská policajná akadémia,, , ktorého gestorom je Odbor komunikácie a prevencie Prezídia   Policajného zboru, so

Čítať viac »

Sviatok všetkých svätých

V súvislosti s blížiacim sa Sviatkom všetkých svätých Mestská polícia v Leviciach upozorňuje návštevníkov cintorínov hlavne, vodičov motorových vozidiel, aby vo zvýšenej miere dávali pozor na ostatných

Čítať viac »